Selecteer een pagina

Klimaat en milieu

Klimaat en milieu

 

Speerpunten:

  • Het terugdringen van de uitstoot van CO2 (geen kolengestookte centrales meer);
  • Geen op biomassa werkende centrales;
  • Geen bezwaar tegen windparken maar niet in dan wel te dichtbij in bewoonde gebieden;
  • Gebruik van zonnepanelen stimuleren;
  • Op langere termijn gebruik van waterstof en kernenergie op basis van kernfusie-technieken (deze technieken kennen geen afval en geen uitstoot); beide zullen binnen enkele jaren in ruime mate beschikbaar zijn.
  • GBG zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat vanwege politieke dogma’s of verkeerde investeringen, beslissingen worden genomen die niet in het belang zijn van de Goudse inwoner.
  • Beleid vaststellen op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit met en in het belang van de Goudse inwoners.
  • Gouda als Fairtrade Gemeente in de raadsperiode 2022-2026 continueren.
  • Beleid ontwikkelen voor openbaar toegankelijke oevers in eigendom van Gouda.
  • Onderzoek doen naar de intieme vaarroute in de Goudse binnenstad en het herstellen van de vaarverbinding tussen Hollandsche IJssel en de haven. 

 

Het Rijk, provincies en gemeenten werken als één overheid samen om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Op basis van de Deltawet (2012) is een deltaprogramma opgesteld dat jaarlijks wordt aangepast.

De aarde warmt op en het klimaat verandert. Iedereen dient voorbereid te zijn op de gevolgen daarvan.  Door o.a. het “groener” maken van onze stad kunnen wij alvast ons steentje bijdragen. Gemeenten, waaronder ook Gouda, stellen klimaatadaptatieplannen op met een uitvoeringsagenda.

Ook Gouda dient in 2050 goed bestand te zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en daarom wordt vanaf nu intensief gewerkt aan het realiseren van deze plannen. De wettelijke verantwoordelijkheden liggen ook in Gouda vooral op het gebied van waterbeheer (waterberging), (woning)bouw en ruimtelijke ordening (klimaatparagraaf in bestemmingsplannen). Zorgdragen voor het verwerken van hemelwater in de openbare ruimte en ervoor zorgen dat vervuild rioolwater bij een extreme bui op straat de gezondheid van de inwoners niet in gevaar brengt. Gouda is er ook verantwoordelijk voor dat lage of hoge grondwaterstanden geen problemen voor de burgers geven.

GBG vindt het betreurenswaardig dat de besluitvorming inzake de aanpak van het verlagen van het grondwaterpeil in de Goudse binnenstad niet gebaseerd is op het deskundige oordeel van de inwoners en van degenen die zich in deze Goudse problematiek hebben verdiept en belangrijke ervaringsdeskundigheid hebben opgebouwd. Aanpassing van dat beleid dient in overleg met bewoners en lokale ervaringsdeskundigen te worden opgepakt.

Voorts pleit GBG ervoor om groene ambities vast te leggen met corporaties en ten behoeve van Goudse inwoners stimuleringsregelingen of financiële prikkels te overwegen. Bijvoorbeeld subsidies voor groene daken.

In het kader van de verhoogde duurzaamheid kiest GBG niet voor de goedkoopste maar juist voor de meest innovatieve of klimaatbestendige oplossing. Op langere termijn zullen de opbrengsten in het klimaat de investeringen ruimschoots overtreffen.

Biodiversiteit

Los van economische belangen is biodiversiteit essentieel voor ons leven, gezondheid en welzijn. Helaas wordt de biodiversiteit rechtstreeks bedreigd door de klimaatverandering. Daarom wordt

vanuit het gemeentebestuur gewerkt aan een passend beleid. GBG wil daarin vanuit het belang van onze inwoners en na hun consultatie, een positieve bijdrage leveren. 

GBG vindt dat het ook een plicht is van de inwoners van de stad om Gouda groen en duurzaam door te geven aan volgende generaties.

 

< Ga terug naar onze standpunten

 

Chat openen
1
Hallo, kan ik u ergens mee helpen? - Rüstem Çetin | Fractievoorzitter GBG