Kracht van verleiden maakt plaats voor dwang en leegstandboete !

Wie Gouda een warm hart toedraagt kan veel kritiek op de stad hebben. Ja, zelfs wanneer er een leegstandverordening wordt aangenomen staat de meerderheid van de gemeenteraad te juichen. Kracht van verleiden heeft nu plaats gemaakt voor dwang en boete. Maar is dit wel zo goed voor Gouda.

De crisis van de afgelopen 7 jaar is ook niet aan Gouda voorbij gegaan. Leegstand in de binnenstad van winkels en overige panden maar ook op de industrieterreinen doen de borden “te huur en te koop” pijn aan de ogen. Als rechtgeaarde Stroopwafel doet het ook mij pijn dat er zoveel winkels leegstaan om maar niet over het aantal bedrijfsgebouwen dat op zoek is naar een huurder te spreken. De lege winkels en panden is volgens mij een gevolg van de slechte economie en het koopgedrag van mensen die nu eenmaal niet meer met jengelende kinderen naar de binnenstad gaan om een paar schoenen voor die ‘ettertjes’ te kopen. Dat gezeur en gesleep past niet meer in de tijd van internet en digitaal met elkaar verbonden te zijn. Neen, wel eerst kijken in de winkel hoe het eruit ziet om vervolgens via Internet naar de goedkoopste aanbieder te gaan om te bestellen en thuis te laten bezorgen. Gek he dat winkels hun deuren gaan sluiten! Maar er zijn ook winkels in de binnenstad die al jaren leeg staan en waarvan de eigenaar om hem of haar moverende redenen het pand maar leeg laten staan. Ik ga u niet vertellen of mijn pand daar ook bij zit want tenslotte heb ook ik recht op toepassing van het privacyreglement.

Eigenaren worden nu “gedwongen” via een door de gemeenteraad aangenomen leegstandverordening om hun winkels te vullen en te open voor publiek. Sommige eigenaren willen dat best maar er is geen vraag naar winkelruimte of men wil er niet te veel voor betalen. Ook hier spelen vraag en aanbod hun spel.

Met dwang eigenaren dwingen om invulling te geven aan de loze ruimte voor het feestje van Gouda gaat zelfs deze “oude stroopwafel” wel erg ver. Ik heb niet zoveel verstand van de economie maar de leegstand is mede een gevolg van de slechte jaren die achter ons liggen. Nu het allemaal wat beter gaat zullen de lege winkels ook wel weer vol komen tenzij Internet ons allemaal als wandelende consument gaat verslaan.

Ik heb wel een oplossing voor de eigenaren van de lege winkels; Alle politieke partijen in de gemeenteraad krijgen voor een jaar gratis de beschikking over de lege winkel om hun “politiek product” aan de man te brengen. Kunnen ze zelf eens ervaren hoe moeilijk het is om ondernemer te zijn van een product dat ook via internet kan worden verkregen! En de ontvangen boete kan weer worden betaald aan de eigenaren in de vorm van huurbetaling.

Uw kooplustige

Gerrit Stroopwafel